Saturday, January 29, 2011

~ sebak n sedih ~

bismilahirrahmanirrahim....
coretan drpd seorang wanita biasa....

hari ini, saye n kawn2 yg terlibat dlm 1 pr0gram ni, berkunjung ke Rumah Orang Tua AL-IKHLAS kat puchong..insyALLAH, ktorg akn wt lawatan ke san hjg buln februari ni..

tdi g sane, mule2 masuk ok lagi, tapi bila dah tahu penyakit2 nenek2 n atuk2 kat sane, rasa mcm sedih sgt..lagi2 tgk keadaan dorg yg terlantar n ade yg xleh gerak..mcm2 penyakit dorg ade..like gout, diabetes, asthma, MI, ovary cancer, pulmonary infection n mcm2 lagi lah..tiap sorg ade peel sendiri..tadi kami diberi peluang utk smbng2 dgn nenek2 kat sane..sye sembang ngn sorg nnek ni, nek ni cerita mcm2..bile tenung muke nek tu, terbayang muke arwah nnek2 saye..ya allah, sayu nye hati ni.mmg berair lah mata time tu.nek tu pun same..suara sye pun tersekat2 dah.sob3...=( .rasa mcm nak bntu sume org2 tua kat situ.bntu apa yg boleh..ade yg anak2 dorg xnak jaga parents dorg thts why dorg hntr kt situ..ade yg siang mlm tnggu ank2 dtg menjenguk..

byk nasihat nek tu bg kat ktorg suma...semoga ALLAH permudahakn urusan kami ini agar dpt mmbntu Rumah Orang Tua ini..amin....

gmbr hiasan..

gmbr hiasan..

Seperti nasihat dalam surat Al Israa' 23, yang maksudnya, " ...Hendaklah kamu berbuat baik kepada ibu bapakmu dengan sebaik-baiknya. Jika salah seorang dari keduanya atau kedua-duanya sampai berusia lanjut dalam pemeliharaanmu, maka sekali-kali janganlah kamu mengatakan 'ah' dan janganlah kamu membentak mereka dan ucapkanlah kepada mereka perkataan yang mulia.". 

2 comments:

zue anak sudin said...

sayangilah ibubapa anda selagi mereka ada~ love them~ ;)
p/s: oloorrh..nak ikot! huhu

kasih dania said...

insyALLAH i will..=)

jom zue jom...20 feb ni..hehe..=)