Wednesday, November 2, 2011

~ Tiramisu cake ~

bismilahirrahmanirrahim....
coretan daripada saya...


My previous post i wrote down about tiramisu cake..then, one of my bloggers friend interested with this cake..n ask me how to make this cake..hehe..so, for this entry i will let u know how to do it..insyALLAH..

1stly when i go through the instruction, i thought it is one of the cake that easy to made but last week when i watch MasterChef, each participant already provided with same recipe tapi xsuma berjaya buat kek yg cantik dan rasa yg enak..susah jugak kan..hm mybe it need  ketelitian and kena ikut steps dgn teratur kot..diri yg ckp ni pun xpermh lgi wt..hehe..tlg sikit2 tu boleh lah..hehe..=) btw, nanti try lah buat ye kwn2..=)





Ingredients  :
  • 200 ml whipping cream / whip topping
  • 250 g cream cheese
  • 1/4 cawan gula aising / gula kastor
  • 4 biji kuning telor
  • 1 besar paste cappuccino
  • lady fingers / biskut tiramisu secukupnya
  • 1 cawan air Nescafe panas
  • serbuk koko / serbuk matcha/green tea powder untuk hiasan
  • buah strawberry untuk hiasan
Instructions :
  1. Pukul whipping cream hingga kental dan gebu. Ketepikan dulu. 
  2. Dalam bekas yg lain, pukul krim keju hingga putih dan masukkan gula dan  kuning telor,putar lagi hingga kembang.
  3. Satukan bahan no 1 dan no 2. Sebatikan ia. 
  4. Sediakan bekas yang sesuai, celupkan biskut tiramisu ke dalam air nescafe dan susunkan ke dalam bekas tadi. Kemudian, ratakan dengan sedikit adunan krim tadi. 
  5. Kemudian susunkan di atasnya dengan biskut yang sudah dicelup dengan air nescafe. Ulangi proses hingga habis dan last sekali dengan lapisan krim.
  6. atas permukaan kek tu, taburkan serbuk koko sebagai hiasan, dan hiasa sikit dengan strawberry. ( boleh juga ditukar dgn raspberry or buah2 yg korg suka ye)
  7. Tutup bekas dengan cling wrap / plastik dan simpan ke dalam peti sejuk selama 3 jam atau semalaman. ( dh keras cket bru nmpak cntik.)
>> Anas, nnti trylah buat ye..=) good luck!


5 comments:

Nafisah Ruslan said...

yummeh! :p

Anasyg said...

wha ! thanks fathin - nnt nak cuba la

tp deary - ta masak dlam oven ke? since dia ada egg kan ?

Qaseh Dania said...

@nafisah..hehe..nnti trylah..=)

@anas, xmsuk anas, nnti pukul egg tu hingga kembang..so, dia xjadik egg cair tu lah..hehe..=)) nnti trylah ye..n gtau fatin.=) hee

EleeY NuleeZ said...

wah teringin nak buat tapi mmg cm susah pon tgk kt masterchef tu kn...heee

Qaseh Dania said...

@ EN : thu xpa...tgk jgk dorg wat hri tu kan..mmg kena wat toi2 bru jadi lawa...tp, dh ada timing lagi lah berdebar kan..hehe