Thursday, November 11, 2010

~ pengajaran CHINTA ~

bismilahirrahmanirrahim....
coretan drpd seorang wanita biasa....

hmm...cuti ni memang kerja tgk tv la..lagi2 cerita CHINTA...mesti nk tgk even rase geram kt Fasha mgkn sbb ada Adi Putra kot....hehe..for me,byk jgk moral values yg dpt dari cerita ni..hehe...

1st....hmm..walau cemana jahatnya kita, pintu taubat xkan tertutup utk tiap org kerna ALLAH Maha Pengampun kan..kitalah yg harus berdoa agr pintu hati kita terbuka utk menerima hidayah DIA serta kena jgk cari sahabt yg boleh mmbimbing kita ke arah yg benar..

2nd..pastu...tiada yg lain melainkan DIA Yang Maha Menghakimi segalanya..DIA yg berhak utk menjudge kita smada baik or jahat kerna DIA tahu semuanya yg terjadi..biapun, seseorang tu telah wat jahat kat kita, kata mcm2 @ tuduh mcm2 kat kita, kita terima semua tu even bkn slh kita pun tp sekiranya mmpu utk tegakkan keadilan,kita watlah..sbb kdg2 bila kita nk betulkan bnda yg slh, pasti dorg argue kn..crita Chinta byk psl ni..so, keadaan akn mnjadi lebih reda bila kita bertolak ansur dlm perbalahan or keadaan yg tegang sbb kita tahu ALLAH ada disisi kita, suatu hari nnti org akn tahu sape yg betul sape yg salah kan..mulut org kita xleh nk halang n tutup ..sabar n redha dgn semua ujian tu..xde org prefect in this world rite..kite semua belajar n cuba utk mnjadi org yg sempurna n baik dlm semua segi..muhasabah diri adalah jln yg terbaik..

3rd..lagi....ha, biarpun kita tidak dpt bersama dgn org yg kita cintai, jika DIA menghendakkan kita utk bersama si dia, pasti akn bersama sbb suma dh tertulis di Luh Mahfuz..tdk satu pn yg blh menghalang takdir ALLAH..sebaiknya mntk DIA petunjuk dgn amaln2 sunat serta sentiasalah berdoa kpd DIA..cm cerita CHINTA ni, akhirnya Chinta bersama Rasul Iman jgk kn, mak Rasul xsuka tp dh tkdir utk dorg bersama, mk Rasul sendiri yg pergi pinang Chinta kn..harap jodoh kita jgk dlm kalangn yg baik2 n soleh..amin...=)

~ bak kata Sadatul Saadiah dlm cerita tu, sesekali kite kenalah mengalah utk menang....
~ for me, apa jua yg kita lakukan, nawaitu mesti betui n apepun DIA tahu ape yg tersirat n tersurat dlm hati kita..=)




yakin n percaya dgn diri kita....=)

4 comments:

zue anak sudin said...

eh..eh....da habis ke chinta?? wah! aku ketinggalan amat!!!!! huhu...

nak kena minta pertolongan en google neh! tgk chinta!!!! huhu... =p

kasih dania said...

zue....belum lagi zuee..hehe..tp, cm nk habis dh rasanyaa...tgk Rasul nk kawen ngn Chinta dh....pastu cm ade iklan baru je nk replace crite tu..hehe...

mimi asmida said...

mggu nie mgu last arinie last dh.
hoho..zue tgk tv3.com..tpi kne register..dush3.

oke mimie pon sokong 99.7% pe tin ckp tuh.
de byk point2 ftin tules terlastik kt mimie..tsedar dri mimpi n rse bpijak kt bumi nyata n jd ber+ smgt..wahohoho..
tenkiu paten!
=)

kasih dania said...

oh....ykeee....kena tgk hari ni...hehehe...

hehe...ttibe teringt nk tulis ap yg Chinta rasa, n pngajaran dgn perbuatan dia sendiri n watak2 len jgk..hehe...brsemangat?? kat jodoh tu ke?? hehe..

ur wel dearr.=)