Wednesday, April 14, 2010

~ ujian daripadaNYA ~

bismillahirrahmanirrahim..

hny ALLAH bisa mngerti akn isi hatiku ini..byk cubaan yg telah diberikan olehNYA..itu adalah tanda sayang dan cinta ALLAH terhadap hambaNYA..sye bersyukur dgn segala yg terjadi.sye rse sedih bile memikirkan nk pergi India ini.mcam2 halangan yg perlu sye dan kawn2 sye tempuhi..bukn senang nk capai sesuatu kan.perlukan ketabahan hati, kekuatan serta berserah kepadaNYA..sye rse byk sgt mnyusahkan parents sye, sye xnk membebankan mrk..sgt sedih..hny tuhan je tahu..

dari mase ke semasa, bertimbun2 masalah dtg.sye berhrp sumenye akn setel sedikit demi sedikit.sye dh janji pada diri sye yg sye akn cube utk kurgkn ape yg patot agr tdk burden mrk lagi , insyALLAH..dunia ni penuh dgn cubaan dan dugaan agr kite lebih dekat dgnNYA..mgkin hri ni, bkn kemenangan utk kita, tp di kemudiaan hari, insyALLAH,  kemenangn akn dlm genggaman kita..same2 lah kite berdoa kpd ALLAH..

hari ni, kne wat pasport..mulenye ingt wt in group , so dptlah jimat cket duit but xleh..kne wat individual, so that, byk lah duit kne gune..hmmm..nk gtau parents pon serba salah..tp, pe kan daya diri ini, mrk adalah segala2nya pada sye..susah senang sye, sye akn gtau dorg.hny dorg tmpat sye ngadu..sye hny dpt berdoa serta wat ape yg patot agr, masalah2 yg dtg dptlah sye selesaikn dgn sebaik2nya..wallahualam..mudah2an, 1 hari nnti sye akn gembirkan mrk danjg mmblas budi mrk yg telah mmbesarkn sye sejak kecik hinggal saat ini, detik ini..tidak ternilai..masyaALLAH..



semua perkara dalam dunia ni kan terjadi kerana sebab..
baru balance hidup ni, jika benda tu bad thing so lawannya
good thing, so jgn lah terlalu bersedih dan berputus asa..
fikir secara +ve dan rasional.. jika kita berusaha dan berserah
insyaAllah kita akan dapat ganjaranya kelak..amin..

tapi jika kita dapat good thing, jgn lah leka, sbb good lawanya bad
so kita kena sentiasa beringat dan bersyukur serta bersedia
dgn sbrg kemungkinan.. supaya Allah tak tarik nikmat tu drpd kita
minta dijauhkanlah..
"Wahai Tuhanku. Aku tidak memohon agar tertegahnya apa yang Engkau mahu tentukan ke atasku. Tetapi, aku memohon sokonganMu (kepadaku) dengan bantuan-Mu kepadaku dalam setiap ketentuan-Mu ke atasku.."
Imam Abu Al-Hasan As-Syazuli




4 comments:

nur syakirin~ said...

ak tibe2 menangis sgt3 bace post kau ni.menitik2 ;(

kasih dania said...

lorhh...sori syak.....jgn lah nges yee..tin tulis tadi pon sebak jgk tp than..dlm hati ni hny DIA tahu...kite kne kuat ye dear...ade hikmah kn..

zue anak sudin said...

aku jd mcm malas nak pegi...
wlpn, aku tak hadapi mcm korg, tp aku dpt rasa kepayahan dia. aku takde mood nak g.

aku tak pegi takpe tak? -__-" hurmmm

kasih dania said...

zueeeeeeee..ikot hati mmg cmtu tp rse cm dh byk jgk kite wat tuk g kn..rugi jgk..hmm..peluang dtg hny skali..hmm..mcm2 kn dtg secara tibe2...last2 minut..ni bru sebulan lbih nk g kn..sok2 lagi 2mnggu nk g, mau x kelam kabut lgi kot..ntah la zuee..pening daa