Monday, September 3, 2012

~ 'war museum' ~

bismilahirrahmanirrahim....
coretan daripada saya...

31 Ogos 2012 adalah tarikh kemerdekaan untuk negara kita .kali ni jatuh hari Jumaat..hai sabtu adik ajak ibu pergi "War Museum"...hm,i've heard about this museum before but didn't get chance to get there..alhmdulillah, 1st september we went there..=)

The museum at Batu Maung, on the southern part of Pulau Pinang that the battle against the invading Japanese army was lost. In the 1930, a formidable fortress was built by the British army atop Bukit Maung, to protect the island against the enem ..

memang sgt excited nak pergi sana sebb teringt sal subjek sejarah time skolah menengah..mcm nak tahu lagi lanjut n nak tahu cmana tempat dia dulu kala..

kami start menjelajahi muzium tu pukul 1.50p.m.. ambil masa dlm sejam lebih jgk utk hbiskan 37 check points..i thought this museum mcm museum yg selalu kita p tpi rupanya lain..mcm jungle tracking sikit..sebab kawasannya berbukit bukit..

sebelum memulakan perjalanan kami, abg kat situ terang serba sedikit tntg muzium tu..kami diarahkan utk follow je arrows yg ditandakan..kawasan "no entry" jgn sesekali msuk..huhu..

muzium ni hmpir 60 tahun terbiar oleh krajaan kita..tahun 2002 baru start renovation  n dibuka utk pengunjung semua..semua bangunan adalah bangunan yg asal..ada sesetengah barang seperti meriam, senapang, peluru hanyalah replika..ada jgk brgan lama yg sudah berkarat n hampir reput..






 ni lah museum2 dia..ni baru 5%..

dalam lock up ni tak leh msuk..tgk dari luar je..

 tak silap ni dorm..pun tak leh msuk..agk seram sikit..huhu

ni lah.betingkat bangunannya..berblok-blok.dari tingkat ats turun ke bwh.kawasannya berbukit.

tempat ni dimana pemancungan di jalankan.menurut wak di situ, kepala yg dipancung akn dipancakkan @ di gantung ditali..badan akan disimpan di bilik tmpt penyimpanan, dan akhinya akn dibuang ke laut..



menurut wak juga, perempuan2 melayu akn ditngkap dan ditempatkan di satu bangunan utk 'kegunaan' mereka..bangunan tersebut jgk dikunci, tidak dibenakn msuk..



one of the tunnel yg kami msuk..kena bongkokkan diri.sgt2 gelap dlm ni kalu jln without lampu..ha,menurut abg kat situ, tunnel ni dpt muatkan 200 org tentra..dorg bersembunyi dlm tunnel ni..tak dpt bygkan cemana keadaan on that time..


around 3pm kami pun sampai digarisan penamat..hehe

tak rugi datang sini..=))  macam nak pegi lagi sekali..hehe..^^



lepas tu, smbung beraya ke rumah tok menakan...malam singgah Padang Kota Lama ambil angin malam..






* lagi seminggu mau balik s.a sudah..-_-


8 comments:

Everything's Everythings said...

bagus betul.. waktu merdeka sptotnya tmpt2 cmni la yg kte kena pergi ^^

Anasyg said...

WAH THIN ! Anas suka bangat post ni ! mmg terasa ingin pergi, hehe. nampak menyeremkan. Berani sungguh anda di situ. Hehe.

p/s: saya nampak everything2 ni merata2 dah, hehe rajin blogwalk nampak.

Qaseh Dania said...

@everything...hehe..itulah, bru kita tau pengobann parajurit2x tnh mlyu ni kan..kena brsyukur dgn apa yg kita ada..=)

Qaseh Dania said...

@anas..hehe..besttt anaas..nnti kalu mai sini, p singgah sat kat muzium ni..^^ seam seam jgk tpi buatkan kita ingin tahu lagi..! ^^

yoon da-hyun said...

hello :) im following you . if u dont mind , hit me plez ~ visit me : appledahyun.blogspot.com

najihah iman said...

pandai adik ajak ibu pegi museum hari2 merdeka.. ;)

p/s : ten mmg sesuai pakai shawl.warna terang2 mcm gini. gorgeous! :)

Qaseh Dania said...

@yong..ok, i'll visit u..=))

Qaseh Dania said...

@wawa..itulah wa..dia pernh dg org ckp sal muzium ni, tu teringn nk p tu.lagi2 medeka plak kan..hehe..byk soklan dia, nk tau itu ini ha.hehe..

haha..ni shawl yg wa pilihkan..thnk you wa!.=)